I annonssamarbete med RFSU

Många kvinnor drabbas av svamp i underlivet, men trots det finns många seglivade myter kvar. Vi reder ut sex myter en gång för alla!

1. Tajta, svettiga eller blöta kläder ger dig svamp

rfsu_topphalsa_bad

Får man verkligen svamp av att gå runt i våta badkläder?

Nu när sommaren är här kan vi gissa på att det kommer tillbringas många timmar i havet med en tajt baddräkt, och kanske blir det några extra svettiga gympass i värmen? Det har länge tvistats om ifall tajta, svettiga och blöta kläder lättare orsakar svamp i underlivet. Att bristen på luft mellan textilen eller svett skulle vara bidragande faktorer är dock bara gissningar och man har inte kunnat bevisa något.

2. Om man rakar sig får man lättare svamp

Det finns de som menar att könshår skulle utgöra ett skydd mot bakterier, och att det lättare kan uppstå infektioner om man väljer att raka sig. Men, även könshåret kan vara en effektiv grogrund för bakterier. Forskning har därför inte kunnat bevisa att varken rakat eller orakat skulle vara bättre än det andra för att slippa drabbas av svampinfektioner.

3. Svamp smittar

Nej, svamp smittar inte vid sexuellt umgänge. Däremot är risken större att du får eller överför en könssjukdom vid vaginala samlag när du har svamp. Det beror på att svampen orsakar små sprickor i slemhinnorna och de gör att du lättare får eller överför infektioner.

4. Du får svamp av sex

rfsu_topphalsa_intim

Sex kan göra att du känner av din svampinfektion.

Nej, man får inte svamp av sex. Däremot kan sex göra att man känner av symptomen, då det kan svida eller göra ont vid vaginalt samlag när man har svamp.

5. Yoghurt hjälper mot svamp

Huskurer i all ära, men man ska inte tro på allt man hör eller läser. Att naturell yoghurt skulle hjälpa mot svamp i underlivet är en seglivad myt. Yoghurten kan kännas svalkande mot inflammerad hud och innehåller förvisso bra bakterier som kan hålla svampen i schack – med detta räcker inte för att bota svampen. Som tur är finns det produkter som både behandlar och förebygger svamp (även om de inte går att hitta i kyldisken i matbutiken). Candicur från RFSU är en skonsam behandling för svampinfektion som inte irriterar slemhinnorna i underlivet och som hjälper till att bevara en optimal intimflora.

6. Socker ger dig svamp

rfsu_topphalsa_socker_ny

Att socker skulle orsaka svamp finns det inga belägg för.

Att för mycket socker inte är bra för kroppen är sant, men att det skulle orsaka svampinfektioner finns det inget vetenskapligt stöd för.

Symptom på svamp i underlivet

  • Kliar och svider kring slidöppningen och på blygdläpparna
  • Svullna och sköra slemhinnor i slidan
  • Röda, svullna och sköra blygdläppar
  • Sveda vid vaginalt samlag eller när du kissar
  • Vit hinna mellan de inre och yttre blygdläpparna som är svår att tvätta bort
  • Vit, grynig flytning. Flytningarna kan också vara tunna och ibland förändras de inte alls

Behandla rätt

candicur-packshot

Candicur både förebygger och behandlar svamp i underlivet.

Candicur innehåller mjölksyrebakterier som är speciellt utvecklade för att slå mot de fyra vanligaste svampsorterna och produkten har genomgått kliniska studier med goda resultat. Candicur är en vaginaltablett som tillför mjölksyrebakterier, det är bra bakterier som finns naturligt i underlivets ekosystem. Den sänker pH-värdet samt bildar en barriär mot potentiella sjukdomsalstrande mikroorganismer, speciellt mot jästsvampar.