LCHF, 5:2 eller GI – det är inte bara dieten som avgör hur du kommer att svara på den, framförallt är det du själv. Forskare vid Chalmers universitet har konstaterat att det är din tarmflora som avgör vilken diet som funkar för dig.

LCHF, GI eller 5:2? Vilken diet som fungerar bäst för dig beror till stor del på din tarmflora. I våra tarmsystem kan det  nämligen finnas upp till 1 000 olika slags bakterier som samarbetar på olika sätt för olika personer vid matsmältningen. Tidigare forskning har kunnat fastställa sambandet mellan olika sammansättningar i tarmfloran och vissa sjukdomar. Till exempel diabetes, allergi, astma, MS, autism, Parkinson, tarmsjukdomar, hjärtsjukdom och vissa cancerformer. Tarmfloran påverkar även hjärnan, och man kan se kopplingar mellan vissa magbakterier och ångest, skriver GP.

Och nu har forskare vid Chalmers universitet hittat ett sätt att kunna räkna ut vilken diet som är bäst för dig, baserat på just din tarmflora. Detta gäller både för viktminskning och minskad risk för sjukdomar.

Studien baseras bland annat på ett franskt dietexperiment. Överviktiga patienter vid en klinik fick först sin tarmflora karaktäriserad och började sedan med bantningsdiet. Alla patienter gick ned i vikt, vilket också var förväntat.

Hos patienter med så kallad ”artfattig tarmflora” kunde man också se att vissa ämnen, som brukar visa på ökade hälsorisker, minskade i både blodet och i avföringen. De patienter som hade en tarmflora med större ”biologisk mångfald” fick inte samma provsvar. Deras hälsa blev inte lika påverkad av bantningen.

Forskningen kommer göra det lättare för läkare att rekommendera en diet som tar hänsyn till varje patients tarmflora, så att personen med rätt förutsättningar kan gå ned i vikt på ett hälsosamt sätt.

I förlängningen kommer man också jobba på att ta fram ett läkemedel som ”interagerar” med tarmfloran och gör den varaktigt bättre. Så spännande!

Vill du se mer sånt här? Gilla Topphälsa på Facebook så missar du inget!

Hannah_byline