Jag överansträngde armbågen i höstas och fick en ”tennisarmbåge”. Fortfarande finns det en öm punkt på armbågen, jag får lätt ont och kan inte hålla armen i vissa lägen någon längre stund. Måste jag få någon behandling? Finns det någon övning? Och vad är egentligen en tennisarmbåge (jag tror det är det i alla fall)? Läkaren Eric Rydman svarar:

Orsakerna bakom tennisarmbåge

Tennisarmbåge är en av de vanligaste överbelastningsskadorna. Namnet till trots är det ganska få som får skadan av tennisspel. Vanligare orsaker är monotont arbete med handleden, exempelvis datorarbete eller målning.

Så vet du om du har tennisarmbåge

Tennisarmbåge innebär en irritation av muskelfästet på armbågens utsida. Det är där musklerna som sträcker handleden sitter och det är därför man drabbas när man arbetat enformigt med handleden. Det är en lätt diagnos att ställa. Ömhet på armbågens yttre knöl som förvärras när man trycker handleden uppåt, som när man gasar en moped, talar för att det är tennisarmbåge man har drabbats av.

Vad utlöser det?

Lika lätt som det är att drabbas, lika svårt kan det vara att bli kvitt besvären. Det viktigaste är att identifiera vad man gör som utlöser besvären och sedan undvika det. Försök arbeta med rak handled, exempelvis vid dataarbete. Det finns kuddar som lyfter upp handloven om man skriver mycket på datorn.

Bra övning för att behandla tennisarmbåge

För att påskynda läkningen, som annars kan ta flera år, finns flera saker att göra. Det mest effektiva är excentriska muskelövningar. Man trycker upp den skadade armens handrygg mot den motsatta armens handflata som samtidigt trycker ner den.

Här är övningen:

Verkar det svårt kan en sjukgymnast eller naprapat visa hur man gör.

Behandling med stötvågor

En annan effektiv behandlingsform är så kallad stötvågsbehandling. Den kostar dock mycket och går inte att få bekostad av landstinget.

Operation vid tennisarmbåge

En sista utväg är operation. Det är ett litet ingrepp där man helt enkelt löser på muskelfästet. De excentriska övningarna och att se över hur man arbetar med handlederna brukar dock i de flesta fall vara tillräckligt.

LÄS OCKSÅ: Hur tränar jag med artros i knät? Läkaren ger svar!