När vi tänker på matkasse tänker vi enkelt, smidigt och tidsbesparande. Så tänker inte Tommy Myllymäki, en av vårt lands bästa kockar. Därför lanserar han nu en matkasse för amatörkocken som vill ta matlagningen till en helt ny nivå.

Veggokasse, hälsokasse, flexiteriankasse, inspirationskasse, singelkasse… Kärt barn har många namn. Matkassen, som hittat in i allt fler svenska hem under de senaste åren, har nu fått tillskott av en variant som går tvärt mot dess ursprungstanke. Sveriges svåraste matkasse, ett samarbete mellan stjärnkocken Tommy Myllymäki och Stockholm GAS, är både tidskrävande och avancerad. Men menyn indikerar att den är ack, så god.

ToppHälsa tog tre snabba frågor med Tommy om den galna, men också roliga, idén.

Varför just Sveriges svåraste matkasse?
— Jag tycker att det är ett kul grepp att göra en matkasse för dem som tycker matlagning är skoj! Man får en utmaning och förhoppningsvis lär man sig något.

Vilken är den svåraste delen när man tillagar menyn?
— Det svåraste momentet är nog att kavla ut en egen smördeg och få den perfekt, i alla fall om man gör det för första gången.

Vilka är dina tre bästa knep som tar matlagningen till en högre nivå?
— Smaka, smaka , smaka hela tiden. Planera din matlagning med tid, utrustning och råvaror. Och var noggrann med förberedelserna!

LÄS ÄVEN: En shot av ingefära – hur nyttigt är det egentligen? Vår dietist svarar!

Sveriges svåraste matkasse av tommy myllymäki.

Förrätten är en fylld havskräfteboll.

Matkassen innehåller ingredienser för en tre-rättersmiddag för två personer och kostar 590 kr. Menyn som ska tillagas består av fylld havskräfteboll med morötter, morotsemulsion, ingefära och chili till förrätt, kyckling med höstsvamp, rotselleri, äpple och gnocchi till huvudrätt, och Tarte Tatin med vaniljparfait och äppelkaramell till efterrätt.

Och hur lång tid tar det att laga matkassen? Enligt Tommy tar det honom två timmar, men för oss andra tar det minst nio. Bäst att sätta igång då!