Är du också ganska nöjd med din kropp, men önskar att du slapp de där retliga extrakilona som smugit sig på? Med små, små justeringar kan du gå ner ett halvt kilo per vecka. Du mår bättre. Och kan äntligen bli viktnöjd fullt ut. Vi bad ToppHälsas läsare om deras bästa viktknep. Här får du tips som både ger bättre hälsa – och färre extrakilon.

PS! Ett kilo kroppsfett innehåller 7 000 kalorier. Det innebär att du måste äta 500 kalorier mindre per dag för att gå ner ett halvt kilo fett i veckan. Eller att du rör dig mer.

Viktknep 1: Träna regelbundet

”En vältränad person har högre förbränning än en otränad. Sedan jag började gymma sitter kläderna lösare och jag mår bättre. Det är mitt bästa tips!” Saga

Viktknep 2:  Gå bort kilona

”Lägg till en och en halv timmes rask promenad – varje dag – så kommer du att se skillnad på vågen. Allra bäst är att gå med stavar, det ger mest effekt eftersom du aktiverar fler muskelgrupper. Då ökar förbränningen. Jag brukar gå av några hållplatser tidigare när jag ska hem från jobbet och ser till att gå mer om dagarna, lite då och då, inte bara en promenad vid ett tillfälle.” Lovisa

Viktknep 3: Stå upp och jobba

”Jag började använda mitt höj- och sänkbara skrivbord för att stå och jobba. I början orkade jag inte långa stunder, men nu står jag upp nästan hela dagarna. Det gör att kroppen får jobba mer och att jag gör av med fler kalorier.” Anna

Ps. Har du stillasittande arbete? Då borde du läsa detta!

Viktknep 4: Ät mindre middag

”Jag har gått över till att låta lunchen vara mitt stora mål och kvällsmaten mer som frukosten. Jag äter bara lite yoghurt eller kanske gröt och en frukt. Det har gjort skillnad på vågen och jag känner mig lite lättare.” Sanna

Viktknep 5: Stressa ner

”Att stress gör dig fet är ju ingen hemlighet. Dels kan stresshormonet kortisol öka hungern, dels minskar ämnesomsättningen. Jag började meditera för att få bukt med stressen. Jag mår bättre och på köpet har byxorna börjat sitta lite lösare!” Marie

Vill du börja meditera ? Så här gör du – steg för steg!

Viktknep 6: Välj hemlagat

”För att minska i vikt i lugn och ro så gäller det att ha koll på vad man äter. Genom att bara äta hemlagat så vet jag också att jag slipper konstiga tillsatser och fetter. Och jag häller ju inte socker i min egen mat, vilket faktiskt färdigmatstillverkare gör ibland. För att slippa köpa mat på stan tar jag alltid med matlåda till jobbet. Jag ser till att ha med generöst med grönsaker och mindre av sådant som bacon eller fet ost.” Mimmi

paskmat-vegetarisk

Viktknep 7: Halvera det söta

”Problemet med att äta mindre brukar vara den vanliga visan. Det är svårt att sluta helt med godsaker som fika, snacks, vin och annat som snabbt lägger sig runt midjan och som har blivit en vana. Min fru och jag har hittat en möjlig metod för att göra viktminskingen mindre abrupt: halvering. Du kartlägger vilka godsaker som du vill sluta med och som du innerst inne vet påverkar din vikt. Efter kartläggningen bestämmer du hur länge halveringen ska gälla.

En månad kan vara en bra början. Du halverar sedan alla godsaker. Två glas vin en kväll blir ett. 200 gram lösgodis blir 100 gram och så vidare. Efter en månad har ditt sötsug minskat. Du halverar då igen. Dricker ett halvt glas vin. Äter 50 gram godis och så vidare. Kan du sedan dubblera din motion så att en promenad per vecka blir två och 2 km löpning ökas till 4 så blir ju effekten ännu större.” Mats

Viktknep 8: Gå aldrig hungrig

”Att vara hungrig är aldrig bra. Det kan vara svårt att leva så under en lång tid, och vilket liv! Dessutom är det lätt att överäta när man inte längre kan stå emot. Så istället för att dra ner på portionerna – välj livsmedel som gör dig mätt men som inte innehåller överdrivet mycket kalorier, socker eller mättat fett. Efter att jag började äta sex gånger per dag (tre huvudmåltider och tre mellanmål) och helt struntade i socker (godis, glass m.m) så gick jag ner massor och mår jättebra. Så mitt viktknep: Ät dig mätt men ät smart, och undvik socker :)” Linda

Viktknep 9: Skippa smöret

”Jag slutade med smör på mackan, steker i teflonpanna och har slutat med dressing på salladen. Det har gjort att jag till slut gått ner två kilo som jag kämpat med länge.” Eva

Viktknep 10: Tugga länge

”Förut kastade jag i mig maten och hann inte känna om jag egentligen hade blivit mätt innan allt var i magen. Nu tuggar jag långsamt och gör inte i ordning en ny tugga förrän jag svalt den gamla. Det gör ofta att jag slutar äta innan all mat gått åt. Ibland är det lite svårt att äta långsamt när jag ska i väg till något. Jag är ju van att äta fort. Men jag kämpar på och tycker att belöningen är att jag inte överäter.” Magdalena

äta nyttigt knep

Viktknep 11: Sov mer

”När jag är trött äter jag ofta mer för att orka – och då blir det lätt för mycket. Dessutom minskar energiförbrukningen när man har sömnbrist samtidigt som kroppen lagrar extra mycket näring. Så mitt knep är att se till att få runt åtta timmars sömn per natt.” Lotta

 

LÄS OCKSÅ: Förbränner jag mer om jag tränar på morgonen? Se svaret från vår PT!

 

Viktknep 12: ”Jag gick ner 25 kilo tack vare löpningen”

bästa viktknepen

Foto: Jane Axling

Jessicas viktknep:

  • Att ändra något tar ofta tid. Ge inte upp.
  • Sätt små delmål och unna dig något när du uppnår dem.
  • Ibland kan det vara lättare att ha ett viktprojekt om man är två eller flera. Då är det lite svårare att säga nej till ett träningspass om man tror att man inte orkar någon dag.

När trebarnsmamman Jessica Spets, 41 år, för åtta år sedan drabbades av en stor sorg, sin mammas bortgång, glömde hon helt bort sig själv. Panikångest-attacker och mediciner tog över hela hennes liv. Men så, fyra år senare, bestämde hon sig för att trappa ner på pillren. Började promenera så smått. För löpning var ju inte hennes grej. Eller?

– Min man hade frågat flera gånger om vi inte skulle springa en runda tillsammans. Jag har alltid sagt nej och nästan tyckt att människor är galna som orkar springa, men för ett år sedan sa jag helt plötsligt ja till en löprunda tillsammans med honom. Han blev lite förvånad, skrattar Jessica.

Paret började med att jogga och gå runt den bohuslänska ön de bor på, en runda på ungefär fyra kilometer. I början tog det emot: Jessica släpade på 35 kilos övervikt.

– Jag skämdes när jag mötte andra människor, men jag hade en vilja av stål. Jag kände att jag började må bättre av löpningen och min man peppade mig. Han fick ut mig på löprundor även om jag inte hade jättelust.

Efter tre veckor klarade Jessica att springa uppför en backe utan att stanna. Lyckan var total.

– Jag rörde mig mer och kunde springa allt längre sträckor utan att gå. Jag körde också en liten tävling mot mig själv genom att springa om andra som var ute och joggade.

När Jessica kom tillbaka till sitt jobb efter semestern den sommaren kände hennes kolleger knappt igen henne. Hon hade lyckats gå ner 25 kilo tack vare regelbundna löprundor, mindre portioner mat och minskat sockerintag.

– Viktnöjd innebär att jag känner mig nöjd när jag ser mig i spegeln: att jag framför allt kan se mig i spegeln, utan att gå förbi. Sedan är det ju naturligtvis väldigt roligt att kunna gå i butiker och välja bland alla kläder, inte bara bland stora kläder. Samtidigt vet jag att jag har lagt ner otroligt mycket arbete på att gå ner i vikt och blir både stolt och glad över att ha lyckats.

För att hålla sin nya vikt planerar Jessica att hålla noggrann koll på sig själv, samtidigt som hon unnar sig då och då.

– Då tänkte jag ”en liten bit godis till märks ju inte”, men om det blir många bitar, ofta, märks det absolut. Man ska absolut få unna sig, speciellt fina presenter istället för godis, men bara ibland.

Viktknep 13: ”Jag började äta på fasta tider”

viktknep2

Foto: PappaKims Foto

Saras viktknep:

  • Berätta för andra om dina mål. Det kan vara väldigt svårt att tacka nej till efterrätter, fina middagar och fika, men om omgivningen vet vad du strävar efter blir det lättare att säga nej.
  • Det är okej att inte alltid känna sig nöjd. Du behöver inte älska din kropp varje dag men du behöver göra ditt yttersta för att du och din kropp ska hålla sams. Att kunna unna sig något gott ibland, utan ångest, är viktigt.

Frukost? Nej, det var inget för Sara Sikström, 26. Inte förmiddagsmål heller. Däremot en massa smörgåsar till lunch, godis till fika – innan hon, vrålhungrig, vräkte i sig middag.

– Jag åt alldeles för sällan, alldeles för mycket – och helt fel mat.

Sara kände att hon var tvungen att göra något åt sin matsituation och tog hjälp av Viktväktarna för att se över sina vanor. Sedan sju månader äter hon ordentligt frukost, för att två timmar senare ta en frukt till mellanmål.

Efter det: lunch, ytterligare ett mellanmål och middag.

– Jag gick alltså från att äta två gånger per dag till att äta tre mål och två mellanmål. Jag har aldrig tyckt om frukost, men när jag la om mitt matschema och tiderna jag åt på, framför allt mängden, märkte jag att jag verkligen behövde den där frukosten för att få dagen att fungera.

Hon har bytt ut vitt bröd till frukost mot kvarg, bär och mycket ägg. Istället för halvfabrikat blir det mycket kyckling, kalkon och grönsaker. Juicer och O’boy är inte längre vardagsalternativ. Det har gjort att Sara har gått ner 13 kilo.

– Det är med blandade känslor jag tittar på gamla bilder. Det är svårt att se i spegeln hur mycket jag tappat och när jag har en dålig dag kan jag känna att skillnaden inte syns. Därför har jag valt att mäta mig och ta många bilder före och under tiden för att jag ska kunna förstå vilken resa jag faktiskt har påbörjat.

Samtidigt kan det vara svårt att skaffa en sund relation till mat, speciellt om man som Sara har belönat sig med att få äta – både i glädje och i sorg.

– Jag tror att det bästa är att bara försöka förlika sig med att jag inte kommer att se ut som jag gjorde när jag var tonåring. Jag har fött barn och har gått igenom en förlossningsdepression som gjorde att jag la på mig mycket vikt. Jag har fortfarande ett par kilon kvar till den vikt jag hade innan jag blev gravid, men jag har slutat att gömma mig och jag skäms inte längre över min kropp. Det är en oerhört stor vinst för mig.

 

Viktknep 14: Anna, 32 år, kämpade ner sötsuget: ”Utan allt socker mår jag bättre”

bästa viktknepen

Foto: Rebecca Hansson

Annas viktknep:

  • Bestäm dig och behåll fokus.
  • Rör på dig mycket. Erbjud dig att fixa saker på jobbet, så att kroppen ständigt är igång.
  • Tjuvträna på jobbet om du kan. Gör man rätt är det bra träning, gratis.

Anna Åbergs viktmål var minus tre kilo under sommaren som gick. Hon bestämde sig för att nå det genom att dra ner på allt onödigt socker.

– Jag hade några kilos övervikt och lyckades med små, enkla medel gå ner till 60 kilo. Jag har ett extremt stort salt- och sockerberoende och jobbar stenhårt med att minska båda delarna.

Annas arbete på en hamburgerkedja har inte gjort det enklare för henne. Ständig tillgång till läsk, hamburgare och pommes frites kan fresta till snabba luncher och mellanmål i farten.

– Jag har ett arbete som kräver mycket och det kan vara extremt tufft ibland. Jag började därför dricka mindre läsk, minska mitt godisintag, äta mindre portioner och inte äta så mycket snabbmat.

Men resan har inte alltid varit lätt. Kroppen har skrikit efter Coca-Cola och choklad, medan Anna har försökt att stå emot.

– När jag väl lyckades började kroppen kännas piggare, inte så tung och slö. Jag försöker ta med matlådor till jobbet och när jag väl äter hamburgare skippar jag brödet, byter ut pommes mot morötter, väljer vatten istället för söt dricka eller juice och äter tills jag blir mätt – inte mer.

Nya matsituationen kombinerar Anna med att promenera fem kilometer i veckan, plus vara med på lopp som Vårruset och Karlstads stadslopp. Dessutom får Anna en del gratis träning på jobbet när restaurangen får leveranser av mat. Ibland kan hon lyfta in drygt 400 kilo pommes frites in i frysen.

– Gör man rätt kan man gå ner i vikt, bygga muskler och få bra träning gratis. Jag äter ingen frukost före leverans utan tar den efteråt, på så vis har jag hjälpt vikten neråt. Jag är också den som sprin-ger mycket på jobbet och fixar med än det ena än det andra, så jag är ständigt i rörelse.

Under hösten och vinterns mörka månader räknar dock Anna med att få tillbaka mycket av sitt sötsug.

– Så brukar det vara, men jag måste försöka säga till mig själv att inte köpa godis, att göra matlådor att stoppa i frysen och att röra på mig mycket. Har man väl bestämt sig funkar allt.

 

Vill du se mer sånt här? Följ ToppHälsa på Facebook så missar du inget!