Mygg kan verkligen förpesta den mysigaste grillafton. Speciellt dagen efter när du vaknar upp halvt uppäten av alla myggbett. Men det går faktiskt att skydda sig mot myggorna med hjälp av enkla åtgärder. Vi har frågor en av Sveriges främsta myggexperter: Richard Ignell, professor i kemisk ekologi.

– De absolut bästa sätten att skydda sig mot myggbett är myggmedel, rätt färg på kläderna och att veta vart man ska vara och inte vara. Sitter man still under en längre period kan man använda sig av myggspiral eller ljus med samma effekt, myggexperten säger Richard Ignell.

Det finns även dyrare sätt att hålla myggorna borta så som olika myggfällor och handburet myggmedel.

– Det som däremot inte fungerar är inomhusprodukter som alstrar ett ljud som sägs skrämma bort myggor. Det rekommenderar jag inte, för det finns absolut inget bevis att det skrämmer bort myggor.

Här är 8 bra sätt att hålla myggorna borta:

1. Myggmedel med ”DEET” i

myggmedel

Smörj/spraya myggmedel på både hud och kläder. Det bästa myggmedlet innehåller den kemiska substansen ”DEET”, vilket också är den vanligaste substansen.

– ”Deet” funkar väldigt bra jämfört med andra, och den substansen finns också i de vanligaste myggmedlen idag så som mygga och djungelolja, säger myggexperten Richard Ignell.

Varför myggmedel är så effektivt beror på att myggmedel innehåller ämnen som skrämmer bort myggor. Däremot har man inte vetat varför ämnet håller borta myggen och därmed finns det också många teorier om detta. Men den teorien som verkar mest trolig är myggorna uppfattar ”deet” som en illaluktande substans – och på så sätt skrämmer bort myggen.

– Substansen fungerat på två sätt. Först skrämmer den bort myggorna på håll, men även när myggorna landar på huden och deras smakorgan kommer i kontakt med ”DEET” upptäcker de att detta inte var någon bra plats.

2. Lukta ”rätt”

undvika myggbett

– Det man vet är att myggor dras till dofter hos människor. Och det finns individuella skillnader hur vi doftar och det kan avgöra om myggorna kommer till dig eller inte. Men vilka dofter det är finns det flera olika teorier om. Det som man vet är att gammal svett lockar till sig myggor. Så tvätta dig och kläderna ofta om du vill undvika myggbett.

– Det finns även en bra studie om att alkohol (iallafall öldrickande) gör att man blir mer attraktiv för mygg.

– B-vitamin finns det däremot inget vetenskapligt belägg.

Teorin om att man ska undvika parfymer som luktar blommor?

– Jag skulle inte tro att det spelar någon roll. Kanske för att förvirra myggorna på något sätt i så fall.

3. Ha ”handburet” myggmedel

myggfällor

– Dessutom finns det handburna myggmedel som fungerar, även om de är lite dyrare. Dessa fungerar på så sätt att myggskyddsmedel värms upp och doften gör att myggorna skräms bort.

4. Rätt färg på kläderna

undvik myggor och myggbett

Använd helst ljusa kläder, då myggor dras till mörka färger.

5. Undvik myggtäta platser

mygg finns vid våtmarker

Ju närmare våtmarker, sjöar och vattendrag du kommer desto mer mygg (oftast).

– Dessutom brukar det vara myggtätt på gränsmarker mellan skog och öppen mark.

Försök därför att undvika dessa platser i skymningen när många av myggen är på jakt (det finns däremot också myggor som jagar på dagen, speciellt vid Dalälven.)

6. När solen börjar gå ner – klä dig täckande

myggor gillar inte rök

Klä på dig mer när solen börjar gå ner. Att ha kläder som täcker så mycket som möjligt av kroppen är ett enkelt tips för att slippa myggbett. Kläderna får gärna vara täta och löst sittande. Glöm inte att skydda fötterna!

7. Myggor hatar rök (använd myggspiral!)

myggor gillar inte rök

Myggorna gillar inte rök i någon form. Så fram med rökstav på borden eller tänd en mysig brasa.

– Myggspiralen är särskilt effektiv då dessa även innehåller någon typ av doftsubstans som också verkar avskräckande, så rök i kombination med doftsubstans är det som fungerar allra bäst.

8. Använd en myggfälla

myggfälla mot myggor

– En myggfälla fungerar på så sätt att man sätter myggfällan långt ifrån sig på tomten, vilket gör att myggorna dras dit istället.

 

Ps. Ta antihistamin redan nu!

Om du misstänker att det kommer att bli en myggtät tillställning kan du enligt Vårdguiden förebygga med receptfri allergimedicin. Antihistaminerna minskar kroppens reaktion på betten.

 

Lindra kliande myggbett med:

lindra kliande myggbett

  • Göra ett kryss på myggbettet med nageln (finns inga vetenskapliga belägg, men man stimulerar nervtrådarna på en annat sätt vilket lindrar klådan).
  • Kallt vatten
  • En isbit
  • Alsolsprit
  • Aloe vera
  • Kylbalsam
  • Ättiksprit (huskur!)

Ps. Undvik också att klia – när du kliar förvärras klådan och bettet läker långsammare.

Du har väl inte missat ToppHälsas kurs? Klicka på bilden nedan:

Skärmavbild 2017-06-26 kl. 10.58.21

linda nestor