I annonssamarbete med UPPTäCK FAMILJEN HELSINGBORG

3 anledningar till varför nordvästra Skåne är ditt nästa drömresmål.

En boost för dina sinnen, din hälsa och för miljön. Man behöver inte åka utomlands för att uppleva storslagen natur och utmanade vandringsleder. Nordvästra Skåne är där det händer. Framförallt om du gillar att vara aktiv under din semester. Böljande landskap, gula rapsfält, lövskogar och milslånga sandstränder – naturen är Skånes signum. Det bästa sättet att upptäcka den är till fots, på cykel eller varför inte från hästryggen? Då får du verkligen uppleva landskapet på nära håll.

Upptack_Skane_th_Till_hast

Foto: Kim Nilsson. Lars Strandberg

Aktivitet varvat med återhämtning utgör den ultimata semestern. Vandra längs Skåneleden och upplev den vackra naturen till fots eller från hästryggen.

Nära till allt

Avstånden är korta i den här regionen av Skåne. Allt ligger på behändigt avstånd. Från shopping och stadspuls är det inte långt till stillhet och naturupplevelser. Du kan välja att bo i någon av de trevliga städerna Helsingborg, Landskrona eller Ängelholm. Alternativt bo på landet. Eller varför inte både och? Kombinera ett par nätter på olika ställen under din vistelse, så får du uppleva det bästa av två världar. Förutom att vandra och cykla är det nära till gårdsbutiker, golfbanor, slott, prunkande trädgårdar, urgamla fiskelägen och restauranger som serverar den godaste ”äggakagan”.

Vandringarna

Upptack_Skane_Vandringarna

Foto: Mikael Tannus

Nordvästra Skåne bjuder på vackra vyer och skiftande landskap.

Det finns gott om utstakade vandringsleder med varierande längd och utmaning. Om du är svag för hänförande vyer är nordvästra Skåne platsen för dig. Vandra längs kusten på Öresundsleden vid Kullahalvöns klipplandskap, utforska de naturliga grottorna och njut av havsutsikten. Där ingår Kullabergs naturreservat med Kullaleden som är sju mil lång och går längs kusten mellan Ängelholm och Helsingborg. Den är certifierad som en av Europas bästa utifrån kriterier som skick, servicenivå och naturupplevelser. Njut av allt från sandstränder och ängar till klappersten, skogar och vyer över Öresund och Danmark.

SL2-Nord-Sydleden-Hau0308ckeberga-45_fix

Foto: Tannus Photography

Allt du behöver är ett par bekväma skor eller vandringskängor. Resten sköter naturen! Söderåsens nationalpark är ett måste!

Strax öster om Helsingborg kan du korsa en av Skånes åsar, Söderåsen och dess dramatiska dalar och porlande vattendrag. Söderåsens nationalpark måste upplevas, med en av norra Europas största sammanhängande, naturliga lövskogar. Där bjuds du även på en fantastisk utsikt över Odensjön.

Ett cykelparadis

Upptack_Skane_cykel_ny2

Foto: Lena Evertsson

Cykling är en av de snabbast växande sporterna i Sverige just nu. Såklart att cykeln ska med på din Skåneresa!

Kattegattleden går från Helsingborg till Göteborg. Fyra av ledens delsträckor går genom nordvästra Skåne innan man kommer till Halland.

Den 2 juni invigs ytterligare en led, Sydkustleden. Då kan du även ta dig mellan Landskrona och Helsingborg på cykel. Om du inte vill cykla hela leden: välj delar av den, och ta det i din egen takt.

För dig som gillar riktiga utmaningar på cykel kan du välja det kuperade landskapet på Bjärehalvön. Du kan cykla i grupp och i guidade turer. Vill du boka in dig på en arrangerad cykelresa rekommenderar vi en fyra dagars cykeltur tillsammans med The Green Guide. Resan går mellan berömda parker och trädgårdar, samtidigt som du njuter av närproducerad mat och dryck. Eller varför inte en kombinerad cykel- och smaktur i Helsingborg?

Upptack_Skane_Ven_familj

Foto: Tannus Photography

Den lilla ön Ven erbjuder fina cykelvägar.

Den lilla ön Ven, som du enklast når med båt från Landskrona, har varit ett klassiskt cykelmål för lokalbefolkningen i årtionden och erbjuder cykling i vackra och familjevänliga omgivningar.

För den äventyrlige är mountainbike ett utmärkt dagsäventyr. För dagsturer finns till exempel Vallåsen Bike park och Ridge Cycling. Högst upp på Söderåsen ligger även Klåveröds mountainbikebana.

Ett svalkande dopp
Efter en aktiv dag behövs ett svalkande bad. Badplatserna i nordöstra Skåne är otaliga, här är 3 favoriter:
1. Skälderviken, Ängelholm. Havsbaden i Skälderviken i utkanten av Ängelholm lockar med vidsträckta stränder.
2. Hallands Väderö. På den lilla ön som också är ett naturreservat är det inte omöjligt att stöta på en sälfamilj. Här är vattnet lika turkosblått som i Medelhavet.
3. Tropical beach, Helsingborg. Palmer på stranden och strandpromenad och caféer i anslutning

 

Mer inspiration om din kommande Skåneresa hittar du HÄR!