36 500 personer blir utbrända varje år. ToppHälsas undersökning visar att 6 av 10 kvinnor är rädda att drabbas. Nu startar vi kampanjen "Jag duger! Utbrändhet suger". Häng med!

Den 11 januari kl 13.48 smygstartade vi kampanjen Jag duger! Utbrändhet suger med en uppmaning på ToppHälsas Facebook. En minut senare hade Denise Heiskanen och Caroline Lecoq skrivit Jag duger – utbrändhet suger på vår vägg. I skrivande stund har fler än 500 kvinnor skrivit på vårt upprop, och på de här två sidorna ser du deras ansikten bilda ett konstverk.

I SVT:s Uppdrag granskning konstaterade häromsistens att hela 36 500 svenskar blir utbrända varje år. Det är 100 varje dag.

När ToppHälsa granskar färskaste statistiken från Försäkringskassan från 2011 visar den ett tydligt mönter: 8 av 10 sjukskrivna utbrända är kvinnor. När vi frågade 429 kvinnor om de känner någon som blivit utbränd svarade 9 av 10 ja. Hela 6 av 10 var rädda att själva drabbas, och 4 av 10 som redan blivit utbrända trodde att de låg i riskzonen för att bli sjuka av stress igen. Varför pressar vi oss så hårt, om och om igen? Varför känner kvinnor större krav på att överprestera än män? Varför är det så viktigt att vara perfekt? Det är dags att säga stopp. Så här vill vi inte ha det!
Bästa vägen ur de flesta problem är att börja prata om dem. Vi vill slå ett slag för ett stressfriare liv, med vackra skavanker som dammråttor, snabbmakaroner, tvätthögar. Med mer TID för dig och mig. För det vi VILL göra, inte det vi tror att vi måste. Med respekt för oss själva. Om vi blir fler som vågar lyfta på perfekthetens slöja och berätta om just våra knep för att få vardagen att gå runt, då kanske vi slutar att bränna ut oss själva.

Vi duger! Precis som vi är!
Kram,

Frida Boisen