Jag har fått diagnosen musarm av min husläkare. Har du några tips på vad man kan göra åt det? Tycker inte att det blir bättre trots att jag inte sitter vid datorn speciellt mycket. /Fia

musarm-behandling1

Läkare Eric Rydman svarar: Låt musklerna få variation vid musarm

Musarm är egentligen ingen diagnos i sig, utan mer en beskrivning av flera olika tillstånd som kan drabba händer, armar och nacke vid mycket statiskt arbete.

Många muskler är dåligt rustade för statiskt arbete. Tanken är att de ska jobba hårt under en begränsad tid för att sedan vila. Så ser inte många musklers vardag ut i dag. Vi sitter vid datorer många timmar i sträck med kroppen mer eller mindre i samma position. Speciellt musklerna till pekfingret, som används när man klickar på musen, jobbar statiskt. Därav termen ”musarm”.

Ger flera olika symptom

Patienter med musarm brukar besväras av smärta i handen, armbågen eller underarmen. Andra symtom kan vara att handen känns kall eller stickande. Nyckeln till att bli bra är god ergonomi och variation. Det finns numera en uppsjö av smarta hjälpmedel för att undvika den typen av överbelastningsskador som musarm innebär.

Sittpositionen, eller ännu hellre; ståpositionen är också viktig för att musklerna i axlar och armar ska arbeta så effektivt som möjligt.

Jobbar framför dator? Förebygg och behandla så här

Alla som jobbar framför en dator borde ta pauser, åtminstone ett par gånger i timmen för att få igång blodgenomströmningen i kroppen, låta de små trötta musklerna vila och de stora musklerna jobba.

Att ställa sig upp och sträcka ut ordentligt räcker. Det finns mycket som tyder på att det dessutom är bra för hela kroppen; för hjärtat, för ögonen och för ryggen. Det kan till och med förlänga livet!

LÄS OCKSÅ: Sitta är det nya röka – läs detta om du har ett stillasittande arbete!

Viktigt med exakt diagnos

I och med att musarm är ett så vitt begrepp kan det vara viktigt att få en mer exakt diagnos om besvären blir långvariga och inte blir bättre av de här råden. Diskbråck i nacken, olika axelåkommor och artros kan ibland hamna i samma fack och kallas för musarm.

 

eric rydman

Eric Rydman, läkare, tipsar om hur du undviker musarm.

LÄS OCKSÅ: Träna bort gamnacke och framåtroterade axlar – här är bästa övningarna

Psst! Tanka energi och få ny träningsmotivation, följ med på någon av våra peppande träningsresor!

playitas

TRÄNINGSRESA TILL PLAYITAS, FUERTE VENTURA 2020!

När: 1-8 och 2-9 november 2020
8-15 och 9-16 november 2020
(Datum beroende på avreseort)
Var: Playitas Resort, Fuerteventura
Pris: 13 498:- (en vecka)
och 18 998:- (2 veckor)
Avreseort: Stockholm (mån), Göteborg (mån), Köpenhamn (sön).
Allt detta ingår:
– Flyg tur retur
– Transfer och mat på flyget
– Boende del i dubbelrum
– Halvpension (frukost och middag)
– All träning enligt program

LÄS MER OCH BOKA HÄR!