Letar du efter ett uppvärmningspass innan löprundan? Eller kanske vill du bara känna dig skönt rörlig i kroppen? Slippa stelna till vid skrivbordet, till exempel? Vår träningsredaktör Sandra Hiort tipsar om det här passet fungerar precis lika bra som uppvärmning inför ett tuffare pass, som till att väcka kroppen på morgonen, eller för att få igång blodcirkulationen igen efter en stund vid datorn. Sträck på dig, sträck ut – och njut! Gör (minst) ett varv om du ska träna vidare efteråt – gärna två eller tre om du bara vill röra på dig.

4 sköna dynamiska stretchövningar att testa NU!

1. VÄCK KROPPENS BAKSIDA

dynamisk stretch uppvärmning

1A Ta ett litet steg framåt samtidigt som du sträcker dina armar uppåt och bakåt, låt ryggen följa med i en svag bakåtböjning. Sträck ut så mycket du bara kan och stanna i ett par sekunder.

dynamisk stretch uppvärmning

1B Böj sedan överkroppen framåt, över den främre foten som du nu flexar uppåt, och låt rumpan gå bakåt. Sträva ner mot golvet med händerna. Växla mellan positionerna, hitta ett skönt flöde i ett tempo som passar dig. Gör minst tio repetitioner innan du byter sida och gör samma sak med andra benet fram.

Läs också: Löparens 6 viktigaste stretchövningar!

2. STRÄCK UT KROPPEN

dynamisk stretch uppvärmning

2A Ställ dig i nedåtgående hund. Börja gärna med att stå och trampa där en stund och känn hur det sträcker skönt i baksidan.

dynamisk stretch uppvärmning

2B När du känner dig redo att gå vidare – kliv fram med ett ben så foten hamnar på utsidan av handen.

dynamisk stretch uppvärmning

2C När du har balans – sträck upp handen närmast foten rakt uppåt och följ handen med blicken. Sätt sedan tillbaka handen i golvet, kliv tillbaka i nedåtgående hund och trampa lite där innan du gör likadant på andra sidan. Fortsätt tills du har gjort tio repetitioner på varje sida.

Läs också: 9 effektiva stretchövningar att avsluta passet med

3. AKTIVERA ARMAR & RYGG

dynamisk stretch uppvärmning

3A Sitt på huk med armarna utsträckta rakt framåt.

dynamisk stretch uppvärmning

3B Fall försiktigt framåt, ta emot dig med händerna och gör en armhävning med fortsatt böjda ben. Skjut ifrån ordentligt med armarna och ta dig tillbaka till utgångspositionen. Fortsätt att gunga så fram och tillbaka minst tio gånger.

Läs också: 8 micropauser som minskar din stress

4. FÅ IGÅNG HÖFTER & RUMPA

dynamisk stretch uppvärmning

4A Stå stadigt och lyft upp ena knät.

dynamisk stretch uppvärmning

4B För knät ut åt sidan, resten av kroppen står fortfarande stabilt kvar.

dynamisk stretch uppvärmning

4C Ta ett stort kliv snett bakåt och kom ned i en djup benböj samtidigt som du vinklar upp tårna på foten som du stått på. Sträck armarna framåt för att hjälpa till med balansen. Skjut sedan ifrån ordentligt med benet du står på och kom tillbaka till stående. Lyft samma knä igen och upprepa tio gånger innan du byter sida och gör samma sak med andra benet.

Läs också: Träna och ät rätt för din ålder!

 

Psst! Kolla in vår nya yogakurs som guidar dig till ett skönare liv – på bara 10 veckor!

Yoga & yinyoga – bli smidig, stark och stressfri på 10 veckor!

Yoga motverkar stress och depression, minskar värk i nacke och rygg, stärker hjärtat och gör dig smidig och stark. I den här kursen får du konkreta och användbara verktyg som hjälper dig att hitta en mer hälsosam livsstil i förenlighet med yogans filosofi. 

Pris: 799 kr