Vad betyder yoga för dig – och hur använder du yoga? Det är frågor vi ställt till ToppHälsas profiler Pamela Andersson, Sandra Hiort och Åsa Nyvall. Dessutom har Pam och Sandra valt ut sina favorit-yogamattor som är så sköna att man vill "gosa ner sig i dem". Scrolla ned för att lära dig mer om yoga och klicka hem din nya favoritmatta direkt här på Topphälsa.se.

Att hitta en bra yogamatta är inte det lättaste. Den ska ha bra grepp, bra tjocklek och gärna vara snygg också. Men var bara lugn, vi har hittat den bästa åt dig. Handla din nya yogamatta direkt i artikeln och lär känna ToppHälsas profiler Pamela Andersson, Sandra Hiort och Åsa Nyvall som berättar om hur de använder yoga, och vad träningsformen betyder för dem.

Pamela Andersson: ”Jag är verkligen ingen avancerad yogi”

Pamela Andersson Alselind, chefredaktör ToppHälsa. 

yogamattor ekologiska billiga.

Hur använder du yoga i vardagen?

– För mig handlar yoga om mindfulness och meditation. Jag är verkligen ingen avancerad yogi men gör mitt bästa. Favoritformen yin yoga hjälper min stela kropp och mitt knä som jag har problem med. Det gör mig även rörligare och tänjer ut musklerna på ett sätt som jag inte får till i min andra träning.

Vad är ditt bästa tips till den som vill komma igång med yoga?

– Att börja med att fundera på vad du skulle vilja uppnå med din träning. Är det rörlighet? Mindfulness? Styrka? Det går att hitta en massa olika former av yoga, någon har sagt till mig att det finns tusentals olika positioner, och endera hittar du din egen variant av yoga genom att googla dig runt. Eller också åker du med ToppHälsa på våra träningsresor där vi alltid har yoga på programmet.

Yogamattor från Grounded Factory — snygga och praktiska
ekologisk yogamatta från grounded factory är bäst i test

Klicka på plusset i bild eller direkt på produkterna för att handla, utcheckning sker med Klarna.

grounded-mattor

”Marknadens snyggaste mattor och enormt sköna att yoga på!”— Pamela Andersson

Det härliga med yoga är att det inte finns några gränser för hur långt du kan gå. Allt utgår från dig själv och dina mål. Och även om yoga är så mycket mer än bara en yogamatta så är det kul att kunna ha en riktigt fin och bra – den blir som din bästa vän. Svenska Grounded Factory är en klar favorit på ToppHälsa-redaktionen, särskilt hos chefredaktör Pam. Föga förvånande — ekologiska, lätta att ta med och sjukt snygga som de är. Mattorna är gjorda i vegansk mocka och får bättre grepp ju svettigare man blir (ja, det är sant). Handla din favoritmodell nedan, klicka bara på produkten och checka sedan ut med Klarna, direkt här i artikeln. Hur enkelt som helst!


Sandra Hiort: ”Jag använder yoga för att bli en bättre löpare”

sandra1
Sandra Hiort, redaktör ToppHälsa.

Vad är din bästa yogaövning?

– Jag gillar en övning som heter duvan. Där man kommer åt höft, rumpa, ljumske… Den drar riktigt skönt!

Hur använder du dig av yoga?

– Jag använder framför allt yoga för att bli en bättre löpare. Och så gör jag det för att det är skönt att sträcka ut alla muskler ordentligt. Jag är ganska dålig på att stretcha efter pass, jag planerar hellre in stunder för att verkligen sträcka ut kroppen.

 
yogamattor ekologiska bäst i test
Klicka på plusset i bild eller direkt på produkterna för att handla, utcheckning sker med Klarna.

grounded factory-2

Vad gör en bra yogamatta enligt dig?

– Den ska vara skön, ha ett bra grepp och gärna snygg. Grounded Factorys mattor är en favorit – roliga, snygga mönster och galet sköna. Man vill bara gosa in sig i dem!


 

Åsa Nyvall: ”Man behöver testa samma yogaform minst fem gånger”

Åsa Nyvall, samtalscoach och bloggare hos ToppHälsa.

Vilken yogaövning skulle du rekommendera till en nybörjare?

– Det finns väldigt många olika yogaformer, så mitt första tips är att läsa på lite om de olika varianterna. När du hittat någon eller några yogaformer som verkar spännande så bestäm dig för att prova samma yogaform minst fem gånger innan du beslutar dig för om du tycker om det eller inte. Det kan nämligen ta lite tid innan du vet eftersom det till en början kan kännas ovant och nytt. Om det inte skulle falla dig i smaken, så ge inte upp. Prova andra lärare eller någon annan yogaform. För det finns garanterat något som passar dig, men ibland får man ha lite tålamod innan man hittar det som verkligen ger dig det som du längtar efter. 

åsa-nyvall-expert

Vad betyder yoga för dig?

– Yoga är för mig en del av livet. Precis som att andas. Det får mig att vara mer närvarande och stanna upp i vardagen. Gör mig lugn och fokuserad på det som på riktigt är viktigt i livet.

Hur använder du yoga i vardagen?

– Jag praktiserar yinyoga, som är min absoluta favorit av yogaform, en stund varje dag. Vanligtvis går jag in i några positioner varje kväll och lägger då mellan 30-60 minuter på min egna praktik hemma. Men har jag inte den tiden så minskar jag ner det till det som är möjligt just då. Just yinyogan är ett fantastiskt komplement till all annan träning eftersom man jobbar med bindväven samtidigt som den är oerhört lugnande – som en aktiv meditation. Om jag till exempel är ute och springer, vilket jag gör några gånger i veckan, anser jag inte min löprunda klar förrän jag gått ner i två, tre yinyogapositioner. Det ger en fin balans eftersom kroppen då får jobba både muskulärt och med sin bindväv.


 

Pamela och Sandra visar sina favoritövningar


Yogamattor – ToppHälsas bäst i test

1. Snygga yogamattor med bra grepp

yogamatta med bra grepp från casall

yogamattor-casall

Casall har flera snygga varianter som inte bara har perfekt grepp utan även är sköna och kommer i snygga färger. Klicka hem din favorit genom att trycka på produkterna ovan, utcheckning sker med Klarna.

2. Billigare yogamatta – som verkligen gör sitt jobb!

köpa yogamatta test

Mattan ger bra stötdämpning och lämpar sig utmärkt för de flesta flexibilitets- och styrkeövningar som utförs liggande mot golvet.

Casall, 249 kr. Finns att köpa på BonShop.

 

3. Yogamattan med ”nära marken-känsla”

bäst i test yogamatta

En lätt, smidig matta som är perfekt att ta med på pass eller på resan. Den är tunn och ger fin ”nära marken-känsla”. Kommer med en smidig rem att bära mattan i.

Fundamental yoga mat, Nike, 299 kr, finns att köpa Sportamore.

 

LÄS OCKSÅ: 9 enkla saker att göra – som ökar ditt välbefinnande!

 

4. Mjuk yogamatta – med naturgummi

bäst i test yogamatta

Riktigt skön naturgummimatta med suveränt grepp. Perfekt som mjukare hemma-matta, den väger en del så det är inte en matta att släpa runt på. Självklart gillar vi att den är fri från skadliga kemikalier!

Grip & cushion, Casall, 699 kr. Finns att köpa på Sportamore.

 

5. Yogamattan med antiglid – som både är skön och miljövänlig

bäst i test yogamattor

En riktigt skön, miljövänlig och giftfri yogamatta med antiglid-mönster på undersidan. Mattan känns rejäl men väger ändå inte allt för mycket. En favorit att ligga och slappna av på!

E.C.O yoga mat, Prana, 369 kr. Finns att köpa på Sportamore

 

6. Yogamattan till bikrampass!

bäst i test yogamatta

En riktigt mjuk och härlig yogamatta som passar utmärkt på bikrampass. Gjord i bambumaterial som snabbt tar hand om både fukt och lukt. Undersidan är stabil mot golvet och mattan är lätt att rulla ihop och ta med sig.

Bamboo mat, Abilica, 399 kr. Finns att köpa på Sportamore

 

LÄS OCKSÅ: 11 steg till att börja meditera (även för dig som inte kan sitta still!)

Psst! Tanka energi och få ny träningsmotivation, följ med på någon av våra peppande träningsresor!

playitas

TRÄNINGSRESA TILL PLAYITAS, FUERTE VENTURA 2020!

När: 1-8 och 2-9 november 2020
8-15 och 9-16 november 2020
(Datum beroende på avreseort)
Var: Playitas Resort, Fuerteventura
Pris: 13 498:- (en vecka)
och 18 998:- (2 veckor)
Avreseort: Stockholm (mån), Göteborg (mån), Köpenhamn (sön).
Allt detta ingår:
– Flyg tur retur
– Transfer och mat på flyget
– Boende del i dubbelrum
– Halvpension (frukost och middag)
– All träning enligt program

LÄS MER OCH BOKA HÄR!