Att utföra yoga på en strand eller mitt i djungeln är en dröm många har. Och den kan bli sann! ToppHälsas träningsexpert Erika Kits Gölevik har själv utbildat sig till yogalärare på fantastiska Bali.

Har du drömt om att utbilda dig till yogalärare? Visst finns det många fantastiska kurser i Sverige, men vad sägs om att flyga till andra sidan jorden för att göra det i solen?

Yogainstruktör på Bali

ToppHälsas träningsexpert Erika Kits Gölevik valde att utbilda sig till yogainstruktör via den amerikanska organisationen Yogaworks. Utbildningen har ett gott rykte och lägger stor vikt på teknik, anatomi och praktik. Just den här utbildningen hölls på Bali och det blev en intensiv lärotid med långa dagar, läxor och tentor. Erika förklarar att det var några deltagare som hade förväntat sig mer retreatkänsla och därför fick det lite tufft.

Varje morgon började med 30 minuters yoga, vilket först fick Erika att vilja krypa ur sitt skinn. Men det kom att föra något gott med sig.

– Föga förvånande: dessa morgnar förändrade mitt liv, min syn på min kropp och mig själv mer än ett handstående, brygga eller häftig yogaposition någonsin kommer i närheten av.

Erika_byline-puff_460X260

Erika Kits Gölevik

Innan du anmäler dig till en yogautbildning är det viktigt att du funderar på vad just du vill ha ut av din tid och dina pengar, så att det inte blir som för Erikas kurskollegor.

Åkte med Yogaworks

I efterhand var Erika tacksam över att de yogalärare som är stationerade på just Bali även brann för filosofi och la in extralektioner i ämnet. Hela vistelsen blev en väckarklocka och tiden där blev som en sorts ficklampa som lyste rakt på Erika och hennes familj.

– Jag rörde mig, utmanade och drillade min kropp fysiskt. Jag samtalade och läste om livet. Jag lärde mig om muskler, ligament, nervsystem, benstruktur, rörelser och pedagogik. Jag andades, blundade, kände.
Och grät. Och grät. Och grät. Inte olyckliga tårar. Utan tårar av tacksamhet och ödmjukhet inför livet. Det var som att jag saknat någon jag älskar djupt hela mitt liv och äntligen fick träffa henne – mig själv, säger Erika.

Fem veckors utbildning, 200 timmar, med Yogaworks på Bali kostade 30 000 kronor. Dessutom tillkom resan och boendet.

yoga yogalarare yogautbildning djungel
iStock

Erikas egna tips om vad man kan göra på Bali när man inte utbildar sig till yogalärare:

 Softa på Gili air 

Soft tempo, trevliga människor, god mat och inte en bil så långt ögat kan nå. Här kan du (mellan juicerna och bra böcker) snorkla bland havssköldpaddor.

 Yoga i Ubud.

The yoga barn är en välkänd stor yogastudio som drar topplärare från hela världen. Bra yoga, fullpackade salar och grym ekologisk frukost. Trivs du bättre på mindre ställen? Lugnt! Ubuds utbud är enormt. Du hittar just din pärla.

 Shoppa i Seminyak.

Det är inte tokbilligt. Men bättre priser än hemma. Och det är snyggt! Alltså inte ”jag är på semester och går helt plötsligt igång på slinkiga tyger med konstiga mönster som jag aldrig kommer ta i hemma-snyggt”, utan bra grejor på riktigt. Klänningar, skor, väskor– you name it, they got it!

 Lek loss på waterbom.

Utanför Kuta ligger Waterbom, badländernas badland. Här finns ALLT. Det är påfallande rent och fräscht och personalen är lika proffsig som trevlig. Perfekt de dagar vågorna i havet är för höga för mindre barn, eller när ni bara vill ha kul.

Surfa i Kuta.

En surfkurs vid Kutas stränder är nästan obligatoriskt när man är på Bali. Och för den som inte känner sig bekväm med ”riktig” surf – hyr en liten bräda och magsurfa på egen hand. Vår fyraåring hade lika roligt som jag i vågorna.

THTranamedbalk2

Vill du se mer sånt här? Gör som 20 000 andra och gilla ToppHälsa på Facebook!

Lisa_Nylen_byline

Mer inspiration på ToppHälsa:

Premiär för ”Träna med ToppHälsa” – få träningspepp direkt i mejlkorgen

Komma igång med träning efter förkylning

5 enkla övningar för en stark rygg – allt du behöver är ett gummiband