Vad behöver man för att bli lycklig? Amerikanen John Strelecky åkte på en jorden runt-resa och fick nya insikter. När han kom hem skrev han boken ”Kaféet vid världens ände”, som blivit en megasuccé. – Meningen med livet är inte så komplicerad, säger han. Egentligen räcker det med att ställa sig de här tre enkla frågorna.

1. Varför är du här?

– Vad vill du göra med de dagar du har fått att leva? Vad vore meningsfullt, och roligt, att göra?

Det är lätt att glömma bort att ha roligt också, påpekar John Strelecky. Fundera över hur ditt liv ser ut nu. Gör du vad du kan för att komma närmare meningen med ditt liv? Vad meningen är, det kan bara du veta. Din mening är heller inte samma som din kompis eller partners. Fyller du dina dagar med (för dig) rätt saker, eller slår du bara ihjäl tid för att sedan få en rolig semester några veckor om året? Jobbar du med det du är intresserad av och tycker om? Har du de relationer med partner, barn, föräldrar och vänner som du vill ha? Gör du meningsfulla saker som gör dig tillfredsställd och lycklig när du är ledig? Om du svarar nej på en eller flera frågor är det dags att börja ägna lite tid och omsorg åt huvudfrågan: ”Varför är du här?”.

– Börja aktivt fundera på frågan varje dag. Sätt till exempel en postit-lapp på badrumsspegeln för att påminna dig om att tänka på detta, tipsar John Strelecky.

2. Är du rädd för döden?

– Många av oss är rädda för döden, vilket inte är så konstigt. De flesta vill ju leva och undviker att tänka på att allt har ett slut. Rädsla för döden kan dock vara ett hinder för att maxa livet här och nu. Om man hittar meningen med sitt liv, blir man mindre rädd för att dö, menar John Strelecky .

– När man fyller sitt liv med saker som är meningsfulla och gör en glad, skrämmer inte döden lika mycket. Jag känner själv att sedan jag sa upp mig, och gör det jag vill göra varje dag, så är jag inte lika rädd att dö. Jag vill förstås inte dö än, men om jag skulle göra det, skulle jag ändå dö lycklig. Det gör mig lugnare. Statistiskt sett får vi ungefär 82 vintrar, 82 vårar, 82 somrar… Livet går fort och vi måste tänka på att det inte varar för evigt.

– Så, om ditt liv tog slut i dag, skulle du dö lycklig? Om inte, vad fattas?

3. Är du nöjd med ditt liv?

– Fundera över hur du får ett rikt liv som gör dig nöjd på riktigt. Det är lätt att tro att det är pengar, ett stort hus eller en ny bil som gör tricket. Många fastnar i en illusion om vad vi tror ska göra oss lyckliga.

– Jag säger så här: Gör precis vad du vill som uppfyller ditt syfte med att vara här. Om ditt syfte är att hjälpa människor, gör vad som passar in på din definition av att hjälpa människor. Om det för dig innebär att bli läkare, bli det. Om det innebär att jobba på ett härbärge, gör det. Eller kanske du vill bidra genom att bli revisor och hjälpa människor med deras deklarationer. Då ska du göra det, menar John Strelecky. När människor vet varför de är här, har de identifierat sitt ’Syfte I Livet’, som förkortas SIL. Under sin livstid kan en människa komma på tio, tjugo eller hundratals saker att göra för att uppfylla sitt Syfte I Livet.

– De människor som är mest nöjda med sina liv är de som vet sitt SIL och försöker göra allt som de tror kan uppfylla det.

Text Colette van Luik

Psst! Kolla in vår nya yogakurs som guidar dig till ett skönare liv – på bara 10 veckor!

Yoga & yinyoga – bli smidig, stark och stressfri på 10 veckor!

Yoga motverkar stress och depression, minskar värk i nacke och rygg, stärker hjärtat och gör dig smidig och stark. I den här kursen får du konkreta och användbara verktyg som hjälper dig att hitta en mer hälsosam livsstil i förenlighet med yogans filosofi. 

Pris: 799 kr