Shahrzad Kiavash vann ToppHälsas pris "Årets Topp-prestation" 2015 och på måndagen delade hon ut pris i kategorin "Årets prestation" på Idrottsgalan. När förbundskaptenen för herrarnas U21-landslag, Håkan Ericsson, tog emot priset passade han på att hylla Shahrzad Kiavash, som precis innan hade berättat om sin väg till att genomföra ett triathlon – utan underben.

Shahrzad Kiavash drabbades av blodförgiftning till följd av meningokocker. Efter att ha genomgått 40 operationer för att försöka få igång blodcirkulationen behövde Shahrzad Kiavash amputera båda benen.

Trots det genomförde Shahrzad sitt första triathlon i augusti förra året. I samband med prisutdelningen på Idrottsgalan berättade Shahrzad om sin prestation och möttes av stående ovationer.

– Det var först när jag prövade mina nya ben för första gången som jag förstod hur svårt mitt liv skulle bli. Mina proteser var tunga, de var otympliga och att bara stå upprätt var näst intill omöjligt. Varje steg och varje rörelse var olidligt smärtsamt. Vad jag däremot inte visste då, det var att det i själva verket var början på mitt livs stora äventyr. När min tränare Kajsa föreslog att jag skulle tävla i triathlon så trodde jag hon hade blivit helt galen. Då kunde jag inte ens simma, jag hade aldrig suttit på en riktigt cykel och jag hade max sprungit några hundra meter – och det var med underben, berättade Shahrzad Kiavash på galan.

– Att då elva månader senare gå i mål på Stockholm triathlon efter att ha simmat 1500 meter, cyklat fyra mil och sprungit en mil, det är mitt bevis på att de där reservkrafterna faktiskt finns. Och att vi alla besitter förmågan att förverkliga våra drömmar, hur stora eller små de än må vara. Att ta mig upp på benen och våga drömma igen och ta mig an en utmaning som till en början verkade helt omöjlig – det är mitt livs största prestation.

När förbundskaptenen för U21-landslaget därefter tog emot priset av Shahrzad Kiavash vände han sig mot henne och sa:

– Vår prestation är ingenting mot den berättelse som vi just fått höra. Det är full respekt och vi delar gärna det priset med dig.

Här kan du läsa artikeln om Shahrzad Kiavash som publicerades i ToppHälsa i december, i samband med att hon vann ToppHälsas pris ”Årets Topp-prestation”.