Upptäck bröstcancer med hjälp av citroner, det är inte så märkligt som det låter. Denna livsviktiga bild visar hur olika symptom på bröstcancer kan se ut (det handlar inte alltid om en knöl).

Kan man upptäcka bröstcancer med hjälp av citroner? Svaret är ja! Inte med riktiga citroner alltså, utan med hjälp av denna bild, som blivit viral sedan Erin Smith Chieze delade den på sin Facebook. Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor och utgör årligen en tredjedel av kvinnliga cancerfall. Även om forskningen går framåt är det fortfarande många som drabbas genom att inte undersöka sina bröst i tid, något som Erin vill ändra på. Hon tvivlar på att hon själv hade upptäckt sin egen bröstcancer i tid om det inte vore för att hon ramlat över kampanjbilden från Worldwide Breast Cancer Organization som hon nu sprider i sociala medier för att öka medvetenheten kring symptom på bröstcancer.

bröstcancer citroner

Så upptäcker du bröstcancersymptom

Bilden på citronerna hjälpte Erin att för dryga året sedan upptäcka att hon hade bröstcancer. Efter att ha sett visuella förändringar i brösten, då hennes tumör inte kändes, gick hon till läkaren och blev diagnostiserad med cancer i stadium fyra.

”Vi måste sprida RIKTIG information, inte bilder på söta hjärtan. Om jag inte hade råkat se denna bild som innehåller riktig information hade jag inte vetat vad jag skulle leta efter. Gör oss en tjänst och sluta leka med våra liv och börja hjälp folk på riktigt istället”, skriver Erin i Facebook-inlägget som i skrivande stund har över 42 000 delningar.

Bilden är en del av kampanjen ”Know Your Lemons” som syftar till att belysa att bröstcancer kan yttra sig i många olika former. I vissa fall kan man känna eller se en cancerknöl i bröst eller armhåla, som ofta känns som en citronkärna, men i många fall visar kroppen på andra symptom. Dessa är:

  • Röd/orange färg på brösten och/eller hetta kring området.
  • Vätska som läcker från bröstvårtorna.
  • Gropar, eller en tjock massa i huden.
  • Utslag på bröstvårtorna.
  • Bröstvårtor som buktar inåt.
  • Bröst som ändrat sig i storlek eller form eller vener som plötsligt växer och syns tydligt.

Vill du läsa mer om den livsviktiga kampanjen gör du det här. Där kan du lära dig hur både kvinnor och män kan undersöka sig själva och vilka symptom man skall vara uppmärksam på.

Läs även:

ToppHälsas chefredaktör Pamela Andersson: ”Jag vann! Jag knäckte hjärntumören!”

Charlotta drabbades av bröstcancer: ”Säg inte att du förstår – det gör du inte”

”Det finns bröstcancer i min familj – kommer jag att drabbas?” Läkaren svarar

Psst! Kolla in vår nya yogakurs som guidar dig till ett skönare liv – på bara 10 veckor!

Yoga & yinyoga – bli smidig, stark och stressfri på 10 veckor!

Yoga motverkar stress och depression, minskar värk i nacke och rygg, stärker hjärtat och gör dig smidig och stark. I den här kursen får du konkreta och användbara verktyg som hjälper dig att hitta en mer hälsosam livsstil i förenlighet med yogans filosofi. 

Pris: 799 kr