Har du funderat över hur du ska få ett vitare, jämnare leende? Kanske till och med blivit nyfiken på skalfasader? ToppHälsas Helene har testat, och satt ihop en guide med pris, om du ska välja porslin eller komposit och allt du kan behöva veta innan du bestämmer dig!

Hur är det att sätta in skalfasader, och hur går det till? ToppHälsa skickade Helene, 54, till tandläkaren för att ta reda på det – och på allt annat du kan behöva veta innan du tar plats i tandläkarstolen. Här är Helenes berättelse!

skalfasader porslin

Nu, med nya skalfasader i porslin, vågar Helene le med öppen mun!

Besök 1: Till tandläkaren, på väg mot skalfasader

Det känns spännande och lite pirrigt att ta plats i tandläkarstolen på kliniken Aqua Dental i Stockholm.

  Jag vill inte ha ett kritvitt leende och en perfekt tandrad, förklarar jag för tandläkaren Ali Salehi, som är specialist på estetisk tandvård.

Tänderna ska vara fina, men se naturliga ut. Jag vill bara återskapa mina framtänder, så som de såg ut för 10, 15 år sedan. Många nätters tandgnisslande har slitit ner mina gaddar, gjort dem korta och ojämna. Speciellt innan jag skaffade bettskena. Mina korta tänder stör mig och gör att jag sällan ler på bild nu för tiden. Jag brukar ha ett mystiskt leende, med stängd mun, när det dyker upp en kamera.

Ali undersöker mina tänder noga, tar röntgenbilder och fotograferar. Sedan får jag se före- och efter-bilder på andra patienter som Ali har behandlat. En del har fått helt nya tandrader, andra har bara gjort små justeringar.

Vi kommer överens om att sätta skalfasader av porslin på de två tänderna i mitten av min överkäke. Ali tar ett avtryck av mina nuvarande tänder och vi bokar en ny tid.

skalfasader porslin

Avtryck av Helenes tänder, och en modell av hur de kan se ut med skalfasader.

Besök två: Provar plasttänder

Vid nästa besök provar jag ett par enkla fasader av plast, för att få en uppfattning om hur jag skulle se ut med större framtänder.

Jag tittar mig i spegeln – och ser en kanin! Nej, den här modellen känns inte bra. Tänderna är för långa och jag kan inte prata utan att läspa. Men när Ali slipat ner plastbitarna ser det riktigt snyggt ut. Jag vill nästan inte skiljas från plastgaddarna när jag lämnar kliniken …

Men efter några dagar blir jag lite tveksam. Är det egentligen ett klokt beslut att slipa ner sina egna tänder för att sätta på fasader?

Jag mejlar min vanliga tandläkare, världens bästa Rita, som jag har gått till i femton år. Hon svarar snabbt: ”Estetik är livskvalitet om du själv upplever att tänderna kan bli bättre. Personligen skulle jag göra det om det var mina tänder. Vårdmässigt finns inget rätt eller fel.”

Svaret gör mig lugn. Jag litar på Rita och bestämmer mig för att ta nästa steg.

skalfasader i porslin

Det blir flera vändor till tandläkaren innan skalfasader sätts in.

Besök 3: Slipning & provisoriska fasader

En kulen måndag är det dags. Mina framtänder ska slipas ner. Det är lite nervöst, det erkänner jag. Men några bedövningssprutor senare känner jag mig lugn. Och tandläkar-Ali, som har 20 års erfarenhet och har studerat estetik på King’s college i London, vet vad han gör. Han slipar bort cirka en halv millimeter på mina framtänders yta och en millimeter på nederkanterna. Det gör inte ont eftersom jag är bedövad upp till öronen.

Jag får provisoriska fasader av plast som klistras fast med cement. Dem ska jag ha i två veckor tills porslinsfasaderna är färdiga.

De två första dagarna ilar det lite i tänderna när jag dricker kallt eller varmt. Jag får rådet att skölja med fluor morgon och kväll och det hjälper.

Plastfasaderna känns helt okej. Ingen av mina vänner reagerar på att jag plötsligt har fått längre framtänder. Men tänderna känns lite väl vita – och för fyrkantiga. Jag hör av mig till Ali och ber honom justera nyansen och formen.

tänder före skalfasad

Helenes tänder före skalfasaderna.

Tänder med skalfasader

Besök 4: Porslinsfasaderna är på plats

Wow, vilken skillnad! Jag kan inte sluta le. Leendet är visserligen lite snett och vint på grund av all bedövning jag har fått. Men vad gör väl det?! Jag vill inte släppa spegeln som jag fått låna, kan inte sluta titta på mina tänder. De provisoriska fasaderna är borta och ersatta av porslin. Formen är precis som jag ville ha den och färgen ser naturlig ut, jämfört med mina egna gaddar. Ja, framtänderna ser faktiskt ut som de gjorde för femton år sedan, före tusentals nätter av tandgnissling.

Jag är så nöjd! Så ser ni någon som flinar fånigt med öppen mun mot speglar på stan – ja, då kan det vara jag!

tandläkare om skalfasader

Tandläkare Ali Salehi svarar på våra vanligaste frågor om skalfasader.

1o vanliga frågor om skalfasader + tandläkarens svar

Hur går det till att sätta in skalfasader?

– Du och din tandläkare kommer överens om vad som ska åtgärdas, vilken form och färg dina nya tänder ska ha.
En liten del av tanden/tänderna slipas ner. Ett nytt ytskikt av porslin eller komposit fästs med superstark cement. Flera besök hos tandläkaren behövs.

Vad måste jag tänka på innan jag bestämmer mig?

– Ingreppet är för livet. Du kan inte ångra dig när dina egna tänder har slipats ner. Skalfasader kan behöva bytas ut under din livstid, så vänta gärna så länge som möjligt.

Hur många fasader kan jag skaffa?

– Så många du vill. Men vanligast är 2–6 stycken på överkäkens framtänder.

Kan alla ha skalfasader?

– Om du har tänder med för lite emalj går det inte. Tanden får inte heller ha för stora lagningar, då blir det svårt att fästa fasaden.

Porslin eller komposit – vilket material ska jag välja?

– Porslinsfasader är lövtunna skal av porslin som fästs på tänderna. De ser väldigt naturtrogna ut, med samma glans som emalj. De framställs av en tandtekniker i ett laboratorium.

Kompositfasader är gjorda av ett slags plast och skulpteras fram på tanden. De handmålas, härdas och slipas till rätt form av tandläkaren. De är billigare, men håller inte lika länge som porslin.

Måste man slipa ner sina egna tänder?

– Ja, tänderna måste slipas litegrann för att skalfasaden ska få plats. Oftast bara en halv till en millimeter.

Kan jag tappa fasaderna?

– Det är väldigt ovanligt. Cementen som används är stark.

Hur länge håller fasaderna? När är dags att byta?

   Skalfasader av porslin håller i cirka 20 år. Ibland måste de dock bytas ut för att tandköttet dragits tillbaka så kanten på skalfasaden blir synlig. Fasader av komposit håller i cirka fem år.

Är det något jag bör tänka på när jag har fasader? 

– Precis som med dina egna tänder ska du undvika slag och stötar mot tänderna. Och använd inte tänderna som redskap för att öppna förpackningar och liknande. Borsta försiktigt runt tandköttet. Du kan äta allt, precis som vanligt.

Hur mycket kostar det?

– Priserna varierar. Räkna med 7 000 till 15 000 kronor per fasad för porslin och 1 000 till 3 000 kr per fasad för komposit.

5 kändisar med skalfasader:

Carola Häggkvist, artist

Inför Melodifestivalen 2006 satsade Carola på en helrenovering. Hon gick ner i vikt, tog botox-injektioner och skaffade sex nya porslinständer i överkäken.

Anna Book, artist

Anna var en av höstens hetaste snackisar. Dels för att hon gick ner 22 kilo och vann Biggest Loser. Men allra mest pratades det om Annas nya, kritvita tänder.

Tom Cruise, skådespelare

Som tonåring hade Tom Cruise missfärgade och sneda tänder. Men efter tandreglering och skalfasader har stjärnan ett riktigt Hollywood-leende.

Alexander Kronlund, musikproducent

Idol-jurymedlemmen tyckte att hans tänder såg gula ut efter många års rökning. Därför fixade han porslinsfasader på fyra framtänder i överkäken.

Carolina Gynning, konstnär och bloggare

Carolina gnisslade tänder på nätterna. Så mycket att hennes hörntänder blev nedslitna – vilket hon kände sig obekväm med. Lösningen: skalfasader som gjorde att tänderna fick samma form som förr.

Text Helene Arkhem Foto Theresia Köhlin

Psst! Vill du visa upp ditt härliga leende? Följ med på någon av ToppHälsas träningsresor, där kommer du garanterat smila stort!

TRÄNINGSRESA TILL PALMA

När: 8-15 sept
Pris: 15 495 kr (14 695 kr för ToppHälsas prenumeranter)
Vad ingår: Flyg t/r, mat på flyget, transfer, del i dubbelrum, halvpension, ToppHälsas aktiviteter.

NYHET – CHALLENGE WEEKEND PÅ SKEPPARHOLMEN

När: 13-14 okt
Pris: 3 995 kr
Vad ingår: Del i dubbelrum, alla måltider, aktiviteter och träningspass på schemat.