Jag har problem med vuxenakne och misstänker att orsaken är hormonrelaterat. När jag googlar på det verkar det som om olika hormoner (till exempel testosteron, progesteron och östrogen) kan ge akne. Jag får inte riktig klart för mig vad som gäller. Och vad som då är bästa behandlingen? /Annie

eric rydman

Läkaren: Flera faktorer kan orsaka vuxenakne

Precis som du är inne på påverkar balansen av olika könshormoner uppkomsten av akne. Speciellt när akne uppstår efter tonåren.

Det är dock viktigt att betona att hormoner bara är en del i förklaringen. Akne uppstår av inflammationer i hudens talgkörtlar, hur mycket talg som bildas beror på många faktorer. Det är inte klarlagt hur det fungerar i detalj men hormoner spelar en stor roll. Framför allt har testosteron, det som slarvigt kallas manligt könshormon, kopplats till akne även hos kvinnor.

Det är dock inte så enkelt som att kvinnor som har problem med akne har höga nivåer testosteron. Det är som sagt balansen mellan hormonerna som är det centrala. Alla kroppens system påverkas på ett eller annat sätt av hormoner. Hormonnivåerna påverkas i sin tur av hur vi mår, vad vi äter och hur vi lever våra liv.

Vid hastiga förändringar i hormonbalansen kan akne lätt uppstå. När man börjar med p-piller är ett typiskt exempel. Även psykologiska faktorer som stress eller depression påverkar den hormonella balansen och kan ge akne. De flesta som har akne i vuxen ålder har emellertid ingen som helst rubbning i sin hormonella balans.

LÄS OCKSÅ: ”Jag har hormonell vuxenakne – det här fungerade för mig”

Olika typer av behandlingar

Akne är vanligt. Minst 30 procent av alla vuxna kvinnor har det. När det gäller behandling kan man utnyttja faktumet att talgkörtlarna är känsliga för hormoner, framför allt testosteron. Ibland har vissa p-piller mycket god effekt i och med att östrogen motverkar effekten av testosteron. Grunden i behandlingen är alltid daglig tvätt av ansiktet med mild tvål, undvikande av feta hudkrämer, samt använda receptfria läkemedel, exempelvis sådana som innehåller bensoylperoxid.

Det finns mer och mer som tyder på att snabba kolhydrater förvärrar akne. Många blir också hjälpta av olika former av ljusbehandling. Ett annat bra tips är att – hur frestande det än är – aldrig klämma finnar!

 

Psst.. Vill du ha hjälp med hälsan, träningen eller kanske relationen med partnern? Boka en av ToppHälsas experter! Läs mer HÄR.