Har påsken varit på gränsen till för lugn? Yogaläraren Lena Järpsten ger dig rörelser som ökar energin i både kropp och själ.

Hamnar du ofta i ett av-läge när du är ledig? För att du rusat på lite väl hårt i vardagen? Visst är det är skönt att bara slappa. Men med slappheten följer inte sällan slöhet. Kanske blir det lite för mycket mat och för lite träning … Då kan du behöva fylla på med ny energi.
Kroppen är intelligent. I balans är den en väg till vårt inre. Genom kroppen kan vi hitta kreativitet och nya utlopp. En balanserad kropp tar hand om allting och vi behöver inga riktlinjer för sömn, mat eller träning. Men när vi varvat ner lite väl mycket blir vi lätt oföretagsamma och lata. Då är vi styrda av den guna som kallas för tamas. Gunan är den kvalitet som präglar oss för stunden. Och den kan påverkas med yoga.
Det finns tre gunor: rajas som står för rörelse, sattva som står för renhet och så tamas som har tagit över när vi blir lata. När tamas är dominerande blir vi nämligen trötta, oföretagsamma och styrs av våra mörkare sidor. Vi kan bli desillusionerade och elaka.För att skifta krävs en ordentlig investering. Det går inte att direkt gå från seghet och tröghet till sattvisk jämvikt och harmoni. Vi måste först sätta fart på rajas. Det vill säga aktivera oss, innan vi kan uppnå de mer önskade tillstånden av klarhet och ljus.Det här är ett pass som sätter fart på flödet i oss, är energifullt och lite krävande. Det tar oss till ett mer energiskt och vaket tillstånd, och ger den knuff du kanske behöver.

Yogaövningar som ger dig energi

1 RYGGRADSRULLNING

A Sitt i skräddarställning/lotusställning. Ta spjärn med händerna på knäna, andas in och titta upp.

B Andas ut och fäll långsamt överkroppen framåt. Andas in och rulla upp kota för kota. Titta upp. Gör övningen fyra gånger.

Bra för: Värmer upp ryggraden och förbereder kroppen för att vakna till.

2 SIDOSTRÄCK MED VRIDNING

A Sitt med ena benet rakt och det andra böjt. Andas in och luta mjukt åt sidan, andas ut.

B placera handen bakom rumpan, andas in och lyft höften uppåt. Andas ut.

C Andas sedan in, kom ner till sittande, placera handen på utsidan av låret och andas ut. Gör detta till ett flöde och repetera fyra gånger. Byt sida.

Bra för: Förlänger ryggraden, förbättrar förmågan att vridas, lyfter din energi.

3 NEDÅTGÅENDE OCH UPPÅTGÅENDE HUND
A placera händerna på golvet i axelbredd, fötterna i höftbredd. Låt ryggen bli lång och anpassa rörelsen genom att böja på benen. Stanna ett par andetag första gången.

B Sänk sedan höften, tryck till med hälarna bakåt, spänn låren, bålen och lyft bröstet uppåt. Andas in. Skifta sedan ett par gånger mellan de två rörelserna utan att flytta fötterna.

Bra för: Stärker bålen, sträcker ut ryggen och vitaliserar ryggraden.

4 SJÖSTJÄRNAN

Från nedåtgående hund kan du sedan korsa ena benet framför det andra och vända kroppen uppåt i sjöstjärnan. Lägg mycket kraft i att trycka handflatan och fötterna i underlaget. Andas djupt, håll i fem andetag. Skifta till andra sidan.

Vad gör den: En kraftfull position som stärker hela kroppen och utmanar bål, axlar och baksida lår.

5 RYGGRADSÖPPNAREN
A Sätt dig på knä. placera händerna bakom kroppen, andas in och lyft upp höften. Håll i tre andetag.

B Ställ dig på alla fyra i katten. ”Skjut rygg” och andas ett par andetag. C Kom sedan upp på underbenen, placera händerna i höjd med hjärtat. Andas in och sträck armarna ovanför huvudet. Håll i fem andetag.

Bra för: Vitaliserar ryggraden, öppnar höfterna, boostar nervsystemet.

6 BARNET

Lägg dig med pannan i mattan. Slut ögonen, andas och vila tills du känner dig energifylld och lugn.

Fler tips för att bli piggare och komma i balans:

  1. Undvik att sova föör mycket.
  2. Tänk på att inte äta mer än du behöver.
  3. Undvik passivitet och möt dina rädslor.
  4. Öva på att göra handlingar för någon annans skull.
  5. Var försiktig med processad mat och med kött.
  6. Ät färsk, fräsch mat.
  7. Rör på dig!

Av Lena Järpsten Foto Karl Nordlund

Psst! Vill du tanka riktigt mycket energi och samtidigt komma in i bra träningsvanor? Följ med oss på någon av ToppHälsas träningsresor!

playitas_2019

TRÄNINGSRESA TILL PLAYITAS

När: 4-11 nov och 11-18 nov 2019
Var: Playitas Resort, Fuerteventura
Pris: 13 998 kr (en vecka) 19 448 kr (två veckor)
Ingår: Flyg, mat på flyget, transfer, boende (del i dubbelrum), halvpension och alla ToppHälsas aktiviteter på schemat.
Avreseort: Stockholm, Göteborg & Köpenhamn

LÄS MER OCH BOKA HÄR!